skip to Main Content

What else is new?

What else is new?

Recent onderzoek toont aan dat zelfs na meerdere operaties symptomen passend bij endometriose nog steeds aan de orde van de dag zijn. What else is new.Tenminste, dat dacht ik bij mezelf. Diezelfde gedachte speelde op toen werd vermeld dat deze symptomen sterk aanwezig zijn en een nogal bepalende rol spelen binnen ons leven. Dit met name binnen de domeinen relaties, sociale relaties en werk. Want laten we wel wezen, mensen die denken dat endometriose zich enkel laat zien gedurende de menstruatie komen aardig bedrogen uit. De kwaliteit van leven lijkt veelal vorm te worden gegeven door de aanwezigheid van onze trouwe metgezel endometriose.

Endometriose Stichting Bron Girlscene = tumblr_lo4nxyh2Gr1qezyaro1_500_large

Binnen een relatie bepaald endometriose vaak wanneer welke activiteiten tot uitvoering worden gebracht. Immers, romantiek en endometriose zijn niet de beste vriendjes van elkaar. Het privé leven wordt veelal geleid door de ernst van de klachten. Aan de andere kant is er natuurlijk never a dull moment wanneer je een relatie aangaat met een endometriose patiënt. Intense relaties zijn het, waarbij je als partner je veelvuldig zult afvragen of je jezelf op glad ijs bevindt aangaande hormonen. Dynamiek ten top! Verder is ons leven soms net een aflevering van ER dan wel een soap, daar het zich met vlagen veelal in ziekenhuizen afspeelt.

Dare devils dat we zijn.

Endometriose Stichting - I just want to stay in bed.

De samenstelling van ons sociale netwerk lijkt vaak net zo turbulent als de aard van onze ziekte zelf. Altijd veranderend, verrassend en hier en daar zeepbel van hoop die kapot spat. Wanneer je een vriendin met endometriose hebt is het belangrijk te weten dat spontane acties spontane stress als gevolg hebben. Aan de andere kant is de kans dat een lang vooruit gepland dagje uit door gaat net zo groot als dat het niet doorgaat. Bij etentjes is het handig wanneer het menu vooraf bekend wordt gemaakt en bij een avondje stappen is het prettig indien er een mogelijkheid tot zitten is. Verder dient er ten alle tijden een toilet in de buurt te zijn. Een bijkomstigheid van een vriendin met endometriose is, is dat de inhoud van haar tas voorbereid is op elk denkbaar scenario. De apocalypse inbegrepen.

werkgever wordt je geacht deel te nemen aan de daily hassle. Je rent van afspraak naar afspraak, houdt deadlines in de gaten en bewaart je geduld terwijl je de rake sarcastische opmerkingen die de hormonen het werkveld in willen slingeren vakkundig onderdrukt. Actieve bezigheden worden indien mogelijk afgewisseld met rustige werkzaamheden om onze grote vriend endometriose zoveel mogelijk in toom te houden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Onder ons zijn veel vrouwen die door endometriose niet het beroep kunnen uitoefenen dat ze willen of voor gestudeerd hebben.Endometriose Stichting - Stronger than you think -

De chronische fysieke en mentale invloed die endometriose met zich meebrengt, zorgt voor een spanningsveld. De constante pijn waar ons leven naar ingericht moet worden, het gevoel soms in een fysieke toestand te verkeren van een 80 jarige vrouw en endometriose continue te moeten uitleggen zorgt voor frustratie.

Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor awareness. Dit voor het realiseren van een vroege diagnose, voor de mensen om ons heen, voor de medici maar ook voor onszelf. Want hoe goed voelt het wanneer de diagnose gesteld wordt en je ziet dat er meer vrouwen zijn zoals jij? Awareness en support is belangrijk. Binnen de Endometriose Stichting, Facebook en Twitter is lotgenotencontact eindeloos. Vrouwen ondersteunen elkaar op moeilijke dagen, geven elkaar tips, zorgen voor herkenning en de mooie momenten worden met elkaar gedeeld.

Laat jezelf horen, maak deze onzichtbare ziekte bespreekbaar.

Mandy
♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥  ♥♥♥   ♥♥♥

DONATEUR WORDEN?

Laat uw stem horen en word donateur. Samen maken we het verschil en kunnen we de stem van meer dan 10% van vrouwen met de levensbepalende ziekte endometriose versterken.

WORDT U DONATEUR VIA ONZE WEBSITE VOOR SLECHTS € 2,50 PER MAAND, DAN ONTVANGT U ALS DANK ONZE “YELLOW RIBBON”.

Door middel van uw bijdrage steunt u de Endometriose Stichting o.a. bij:

♥ Het verkorten van de diagnosetijd. Al jaren blijft de gemiddelde diagnosetijd hangen tussen de 8 en 11 jaar. Dit moet én kan korter om vrouwen sneller te kunnen behandelen en de kwaliteit van het leven te vergroten.

Het voeren van campagnes voor meer bewustwording en snellere herkenning van endometriose bij jonge vrouwen/tieners. Snellere herkenning door zichzelf, hun omgeving én huisartsen. Jonge meiden kunnen en moeten eerder begeleid worden en eerder een behandeling ontvangen. Helaas is voor de jonge meiden in de bloei van hun leven de diagnosetijd het langst en nog steeds meer dan 12 jaar.

 Het verstrekken van betrouwbare én up to date voorlichting, kennis en informatie.

Het begeleiden van vrouwen met endometriose om de kwaliteit van hun leven te vergroten.

Het bevorderen van (wetenschappelijke) onderzoeken.

OOK MET EEN EENMALIGE BIJDRAGE KUNT U ONS STEUNEN, VIA:

Geef.nl
SMS “DONATIE 4523” naar 1008

BEDANKT

♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥  ♥♥♥   ♥♥♥

Back To Top