skip to Main Content

Menstruatieklachten kunnen het gevolg zijn van endometriose, maar dat hoeft niet. Op jonge leeftijd, als adolescent, komt de zogeheten primaire dysmenorroe voor. Dit betekent dat vanaf de eerste menstruaties er al hevige menstruatiepijn bestaat en dat onderzoek geen oorzaak kan vinden, althans bij beperkt onderzoek.

In het algemeen wordt er geen laparoscopie op jonge leeftijd (tot begin 20) uitgevoerd, maar dat kan overigens wel. Dan zou bij een deel van deze jonge vrouwen waarschijnlijk wel endometriose worden gevonden, en slechts een enkele keer een aangeboren afwijking van de baarmoeder en/of vagina.

Er bestaat geen schriftelijke test om endometriose aan te tonen of uit te sluiten. Alleen via een laparoscopie kan endometriose met zekerheid worden aangetoond; bij vaginale of rectale echoscopie kunnen ook vaak al aanwijzingen hiervoor worden gevonden.

Wel is het zo dat de tijd leert, met andere woorden dat het verhaal van de vrouw leert of er een verhoogde kans op endometriose bestaat. De volgende stellingen zijn daarbij van belang en kunnen met een ja of nee worden beantwoord worden:

Formulier

Stelling 1: Vanaf de eerste menstruaties heb ik al hevige menstruatiepijn die niet goed reageert op pijnstillers

Stelling 2: Door mijn menstruatieproblemen ben ik al vroeg aan de pil begonnen

Stelling 3: De menstruatiepijn verdwijnt niet tijdens de pil of komt snel weer terug

Stelling 4: Door mijn menstruatieproblemen moet ik soms van school/werk/sport e.d. verzuimen

Stelling 5: Endometriose komt bij mij in de familie voor

Stelling 6: Voor/tijdens/na de menstruatie heb ik last met mijn stoelgang en/of plassen

Stelling 7: Seksuele activiteit zorgt voor klachten in de onderbuik

Stelling 8: Ik heb doorbraakbloedingen tijdens pilgebruik

Uw email*:

* Deze informatie is verplicht

Met het invullen en versturen van deze gegevens geef je ons toestemming om jouw gegevens op te slaan in onze administratie.

Globaal kunnen we zeggen dat als 3 van deze items met JA beantwoordt, het verstandig is om een gynaecoloog te bezoeken die verstand van endometriose heeft.

Back To Top