skip to Main Content

Top 5 mythes over endometriose

Top 5 mythes over endometriose

Code Geel en Endometriose Stichting!
Iedere maand plaatsen wij een blog van een van de dames van Code Geel.
Wie zijn Code Geel? 9 jonge vrouwen die bloggen over hun leven. Wat hun verbindt is endometriose.
www.codegeel.com


Sommige mensen geven meningen en adviezen, uiteraard met de beste intenties, maar hebben werkelijk geen idee waar ze over praten. Een top 5 met mythes over endometriose:

5) Je kan geen endometriose meer hebben als je een hysterectomie hebt gehad.
Deze uitspraak gaat hand in hand met “hysterectomie is een genezing voor endometriose”
Een baarmoeder is geen must voor het hebben van endometriose en het verwijderen van je baarmoeder is dus geen oplossing van endometriose.
Herhaling (recidief) van endometriose is afhankelijk van het type van post-operatieve medische therapie dat wordt gebruikt
Als je eierstokken zijn verwijderd heb je kans dat je hormoonvervangers moet gaan gebruiken. (Tegen de klachten van de overgang) Deze geven een risico op terugkeer van endo. Daarom is het heel belangrijk dat post-operatieve medische behandelingen zorgvuldig wordt beheerd.

4) Je hebt geen diagnose nodig. Je kan ook de anticonceptie nemen tegen de symptomen.
Goed laten we een voorbeeld geven. Je rijdt op een dag in je auto als hij opeens ermee stopt. De garage geeft aan dat het de bougie is. Hij verwisselt deze maar helaas wil de auto nog niet starten. “dan is het vast de olie” en hij verwisseld de olie. Dit blijkt het ook niet te zijn en zo draagt de garage nog een paar opties aan wat het probleem zou kunnen zijn. Uiteindelijk denkt de garage dat het een proces is van een aantal error meldingen en vindt iets waardoor je auto wel start, dan kun je weer verder maar zonder dat je nu eindelijk weet waarom je auto kapot is.
Zou je daarmee akkoord gaan? Waarom zou je dan wel een behandeling accepteren als je nog geen diagnose hebt? Als je anticonceptie zou nemen helpt dit tegen de symptomen maar je weet nog niet wat je hebt.

3) Endometriose word veroorzaakt door psychische trauma’s in je jeugd.
Dit vind ik echt de domste opmerking die gemaakt kan worden. Wanneer je endometriose hebt is dat niet jou schuld! Het is niet zoals in je arm snijden terwijl je met een kettingzaag aan het jongleren bent.
Maar goed stel je voor dat het wel zo zou zijn? Hoe kan het dan dat er endometriose is gevonden in ongeboren foetussen? Hoe verklaar je dan dat de meerderheid van de vrouwen met endo helemaal geen psychische trauma’s hebben?
Ik geloof best dat er vrouwen zijn met endometriose én een jeugdtrauma. Maar er is geen wetenschappelijke link hieraan.

2) Het is slechts een pijnlijke menstruatie
Het is lastig te oordelen als je de ziekte niet hebt. Dus is het erg makkelijk om te zeggen “het is maar een pijnlijke menstruatie” Endometriose is zoveel meer als alleen maar een pijnlijke menstruatie. Een groot deel van de vrouwen met endometriose heeft naast pijnlijke menstruaties ook voor en na deze periode pijn, chronisch buikpijn ( als de buikpijn langer dan 3 maanden aanhoudt ), pijnlijke seks, pijn met plassen, rugpijn etc. De lijst met waarom endometriose meer is dan alleen een pijnlijke menstruatie is langer dan mijn armen ( en die zijn best lang )

1) Zwangerschap is een genezing.
Ik ken geen enkele endometriose patiënt tegen wie dit nog nooit is gezegd. Ik hoor het op televisie, ik lees het in artikelen. Ik hoor het van artsen, verpleegkundige en van de buurvrouw maar het is echt onzin!
Het zal ongetwijfeld komen dat de meeste vrouwen met endometriose geen klachten ervaren als ze zwanger zijn. Maar dat betekend niet dat je meteen genezen bent.
Een ander punt is dat het advies ongepast is. Ik ken genoeg vrouwen die op zeer jonge leeftijd het advies kregen van hun arts om zwanger te worden. Het klopt toch niet dat je op jonge leeftijd dat advies al krijgt? Een baby krijgen moet groeien uit liefde voor twee mensen en niet worden gezien als een snelle oplossing tegen een chronische ziekte waarvan ook nog eens blijkt dat het helemaal geen oplossing is.
Daarnaast zijn er genoeg vrouwen die door de endometriose met hun onvruchtbaarheid moeten leren dealen. Het advies geven dat je zwanger moeten worden is net als tegen rolstoeler zeggen dat zij geneest als je gaat hardlopen.

Zorg dat jezelf goed op de hoogte bent en zorg ook dat anderen dat zijn. Goede kennis over endometriose is belangrijk. Hoe meer je weet hoe sterker je bent. Lees het bewijs, ontdek de waarheid en negeer de onzin.

Back To Top