skip to Main Content

Samen maken wij het verschil!

Samen maken wij het verschil!

Social Blog: vrijdag 1 maart 2013
Schrijfster: Mandy Smeets-Klumpkens

Waarom ik mij inzet als ambassadrice voor de Endometriose Stichting is simpel, het is hard nodig dat er meer erkenning ontstaat rondom deze ziekte. Weinig is bekend over dit ziektebeeld, ondanks dat 1 op de 10 vrouwen aan een vorm van endometriose lijdt. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 8 tot 11 jaar duurt voordat de diagnose endometriose wordt gesteld. Dit moet korter!

Wanneer je als tiener te maken krijgt met extreme klachten rondom je menstruatie wordt de problematiek al snel afgedaan met paracetamol. Alle meiden van jouw leeftijd maken immers hetzelfde door. Kortom, niet zo aanstellen!

Het gevolg van deze afhandeling is dat je als tiener al gaat denken dat je klachten ‘normaal’ zijn. Het schijnt er bij te moeten horen, ook al zie je vaak dat vriendinnen totaal onbekend zijn met jouw klachten. Je gaat door met je leven, vaak blijf je ziek thuis of kun je niet meedoen met activiteiten. Je gaat door, want voor de zoveelste keer horen dat de klachten er nu eenmaal bij horen en dat iedere vrouw er last van heeft, daar zit je ook niet op te wachten. Een gevolg is dat je pijngrens belachelijk hoog wordt en dat pijn relatief gaat worden.

Klein voorbeeld: afgelopen week kwam ik er achter dat mijn pink gebroken was. Ik dacht dat het om een kleine blessure ging. De artsen op de Spoedeisende Hulp vroegen zich af hoe het kon dat ik twee weken heb rondgelopen met dergelijke pijn. Ik denk dat ik wel een verklaring heb…

Als tiener was ik fan van de Spice Girls. Ex-Spice Girl Emma Bunton kwam op 25 jarige leeftijd tot de ontdekking dat zij endometriose heeft. Wat voor een positieve invloed zou Baby Spice gehad kunnen hebben op jonge meiden wanneer zij open was geweest over haar ziekte? Dat een taboe heerst rondom endometriose is duidelijk. Zo zorgde Marilyn Monroe er al voor dat er verklaringen namens echtgenoten de wereld in werden geholpen die haar imago als mannenverslindster in stand hielden. Dat achter dit ogenschijnlijke sexsymbool een wereld schuil ging van verwoestende aanvallen van endometriose, wordt pas 50 jaar na haar dood bekend…

Wat we wel in onze zak kunnen steken, is de conclusie van het onderzoek dat door twee Italiaanse gynaecologen gepubliceerd werd in het blad Fertility and Sterility. Zij concluderen dat vrouwen met ernstige endometriose aantrekkelijker worden gevonden dan willekeurig gekozen vrouwen. Ook wordt gesteld dat deze groep grotere borsten en een lager BMI heeft. Dat wij aantrekkelijker zijn (los van het feit met welke graad je gediagnosticeerd bent), wisten wij natuurlijk al lang 😉 Het is enkel mooi om ook op wetenschappelijke wijze de bevestiging te krijgen. Wat echter met dit ‘wetenschappelijk’ onderzoek bereikt wil worden is mij onbekend. Mijns inziens hadden ze het geld dat beschikbaar werd gesteld voor dit onderzoek beter kunnen besteden aan onderzoek naar het ontstaan van endometriose of de behandeling van dit ziektebeeld.

Tijdens de wereld Endometriosis Awareness week vindt op zaterdag 9 maart in conference center The Strip te Eindhoven de Landelijke Endometriosedag plaats. Ik zal hier aanwezig zijn, waar ik graag nader kennis met jullie maak!

Laten we samen het verschil maken door de dialoog met elkaar aan te gaan – bijvoorbeeld in de EndoLounge of bij de afsluitende borrel – en op die manier ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dit met als doel de erkenning van endometriose te vergroten en het taboe dat rondom deze ziekte bestaat op te heven!

Samen maken wij het verschil !

Back To Top