skip to Main Content

Overeenstemming over de classificatie van endometriose door de World Endometriosis Society

Overeenstemming over de classificatie van endometriose door de World Endometriosis Society

Samenvatting van: “World Endometriosis Society consensus on the classification of endometriosis.” Johnson, Neil P. et al. Human Reproduction. December 5, 2016. http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2016/12/08/humrep.dew293.abstract

De World Endometriosis Society heeft een internationale overeenstemmingsverklaring geproduceerd over de classificatie van endometriose door middel van een systematische beoordeling van het bewijs en een overeenstemmingsproces samen met vertegenwoordigers van de nationale en internationale, medische en niet-medische genootschappen, patiëntenorganisaties en bedrijven met interesse in endometriose.

De Onderzoeksvraag was: Wat is de wereldwijde overeenstemming over de classificatie van endometriose waarin de standpunten van vrouwen met endometriose zijn meegenomen?

Classificatiesystemen van endometriose, ontwikkeld door diverse professionele organisaties, zijn van oudsher gebaseerd op het optreden van laesies, verklevingen in het bekken en anatomische locaties van de ziekte. Eén systeem voorspelt vruchtbaarheid en géén enkel voorspelt bekkenpijn, reacties op medicatie, terugkeer van de ziekte, risico’s voor de geassocieerde aandoeningen, maatregelen voor kwaliteit van leven en andere eindpunten die belangrijk zijn voor vrouwen en zorgverleners voor het begeleiden van de juiste therapeutische opties en de prognose.

Een overeenstemmingsbijeenkomst hiertoe werd gehouden op 30 april 2014 in combinatie met het 12e endometriose-wereldcongres van de World Endometriosis Society. De World Endometriosis Society heeft de bijeenkomst voor de overeenstemming georganiseerd.

Dit is de eerste keer dat een groot, wereldwijd, samenwerkingsverband – waarin 29 grote belanghebbende organisaties uit 19 landen – bijeen is gekomen om systematisch het best beschikbare bewijs voor de classificatie van endometriose te beoordelen en een overeenstemming te bereiken.

Het resultaat van dit samenwerkingsverband, bij gebrek aan een vast classificatiesysteem, is een classificatie-‘gereedschapskist’, mede gebaseerd op de al bekende classificatiesystemen, waaruit chirurgen de toepasselijke onderdelen kunnen kiezen en deze vastleggen in de patiëntengegevens, zodat de patiënt na de operatie de maximale informatie heeft. Voor wie geïnteresseerd is: het oorspronkelijke Engelstalige artikel is te vinden op http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2016/12/08/humrep.dew293.abstract

Back To Top