skip to Main Content

Klachten die je kunt ervaren welke symptomen zijn van endometriose. Lees hier meer over de uitleg van deze voorkomende symptomen.

Menstruatiepijn

Tijdens de menstruatie heb je extreme menstruatiekrampen, die zo pijnlijk zijn dat je, met gebruik van zware en/of veel pijnstillers, één of meerdere dagen huisgebonden bent. Je bent niet in staat te werken, naar school te gaan of activiteiten uit te voeren. Bij veel vrouwen breidt de pijnperiode zich in de loop van tijd uit: Beginnende met pijn tijdens de menstruatie, uitbreidend naar pijn vóór en na de menstruatie en in enkele gevallen eindigend in chronische pijn die tijdens de menstruatie erger wordt. Veel bijkomende klachten zijn hevige bloedingen, soms met stolsels, langdurige bloedingen, licht bloedverlies voorafgaand aan de menstruatie (voorbloeden), tussentijds bloedverlies (spotting) en een onregelmatige cyclus. Lees meer over de menstruatiecyclus hier.

Darmproblemen

Endometriosehaarden die zich op de dikke darm (endeldarm, sigmoïd) bevinden kunnen de darm, vooral tijdens de menstruatie, prikkelen. Hierdoor ontstaan krampen en kan loze aandrang optreden (Het gevoel voor aandrang voor ontlasting, terwijl de darm leeg is).
In ernstige gevallen groeit de endometriose door de wand van de dikke darm. Hierdoor vormt zich littekenweefsel om of in de darm, waardoor de beweegbaarheid (peristaltiek) van de darm afneemt of zelfs verdwijnt. In sommige gevallen raakt de darm vernauwd, waardoor ontlasting moeilijk kan worden voortgestuwd. Dit kan zorgen voor verstopping of juist voor dunne ontlasting gepaard gaande met veel buikkrampen. Tevens kun je hierdoor last hebben van pijnlijke, moeilijke of slijmerige ontlasting. In zeldzame gevallen kan endometriose door het darmslijmvlies heen groeien en bloed afgeven via de anus. Deze klachten komen vooral voor tijdens de menstruatie, maar in sommige gevallen ook buiten de menstruatie om.
Darmproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Om de oorzaak ervan aan te tonen, zal de arts meestal voorstellen een darmonderzoek uit te voeren (colonscopie), hierbij wordt een cameraatje via de anus in de darm gebracht om zo de binnenkant van de darm te bekijken. Wanneer er sprake is van lichte endometriose wordt bij dit onderzoek meestal niets afwijkends gevonden. Bij diep infiltrerende endometriose (DIE) kan het verloop afwijkend zijn, is de darm door littekenweefsel verstard, vernauwd of ligt die in een knik.

Blaasproblemen

Wanneer er endometriose-haarden aanwezig zijn op het buikvlies dat de blaas bedekt, kunnen deze de blaas prikkelen. Hierdoor ontstaan er pijnklachten bij het plassen of kan loze aandrang optreden. Als de endometriose doorgroeit in de blaas, kan er bloedverlies optreden bij de urine of blaaskrampen geven. Dit gebeurt meestal tijdens de menstruatie, maar soms ook daarbuiten.

Vermoeidheid

Na langdurige lichamelijke of geestelijke inspanning is het normaal dat je moe bent. Als je moe wordt na lichte inspanningen, wordt dit abnormale moeheid genoemd. Moeheid komt bij allerlei ziektes voor en is daardoor niet direct te koppelen aan endometriose. Wel zijn er opvallend veel vrouwen met endometriose die last hebben van vermoeidheid, soms zelfs extreme vermoeidheid. Wat daar de oorzaak van is, is op dit moment (nog) niet bekend. Het is mogelijk dat de (chronische) pijn die de vrouwen hebben zorgt voor vermoeidheid (uitputting van het lichaam) en dat de chronische ontsteking in de buik een factor is.

Pijnlijke geslachtsgemeenschap

Veel vrouwen met endometriose ondervinden pijn tijdens of na het vrijen, de medische term hiervoor is dyspareunie. In het geval van endometriose ontstaat deze pijn vaak diep in de vagina of onderbuik bij het doorstoten van de penis (diepe dyspareunie). Tijdens het vrijen wordt het buikvlies onderin de buik opgerekt. Bij lichte vormen van endometriose is het buikvlies vaak lokaal of diffuus ontstoken en wordt bij het doorstoten dus geïrriteerd. Littekenweefsel ontstaan door endometriose verminderd de beweeglijkheid van het weefsel, waardoor beweging hiervan, bijv. tijdens het vrijen, pijnlijk is. In het geval van diep geïnfiltreerde endometriose, waarbij endometriose voorkomt hoog achterin de vagina, in het cavum Douglasi en op de banden van de baarmoeder, kan directe aanraking, indrukken en oprekken e.d. erg pijnlijk zijn.

Voor sommige vrouwen met endometriose is het hierdoor helaas onmogelijk (pijnvrij) seks te hebben. Hetzelfde geldt voor het gebruik van tampons. Door een eerdere pijnervaring komt het voor dat de vrouw, bewust dan wel onbewust, uit angst voor pijn haar bekkenbodemspieren aanspant, waardoor alleen al het inbrengen van de penis zorgt voor een pijnlijke reactie. Hierdoor wordt vrijen minder leuk en ontspannen en kan er uiteindelijk toe leiden dat vrijen helemaal vermeden wordt.

Praten over seks, met je partner of de dokter, voelt wellicht ongemakkelijk. Het is een intiem en kwetsbaar onderwerp en je kunt schaamte voelen om dit ter sprake te brengen, wellicht ben je ook bang je partner te kwetsen. Toch is het belangrijk je partner in vertrouwen te nemen en het bespreekbaar te maken. Dit voorkomt spanningen en samen kunnen jullie op zoek naar een oplossing. Komen jullie er samen niet uit, zet dan de stap naar professionele hulp. Bespreek het met je huisarts of specialist. Veel ziekenhuizen werken op het gebied van endometriose inmiddels met een multidisciplinair team, waarbij ook een seksuoloog is aangesloten. Professionele begeleiding kan een goede ondersteuning geven in het gesprek met je partner, maar kan ook zeker nuttig zijn voor je eigen verwerking.
Ook andere symptomen van endometriose, zoals vermoeidheid of de associatie van seks en zwangerschap kunnen van invloed zijn op het seksleven. Heb je hierdoor minder zin in (spontane) seks? Bespreek het met je partner!

Verminderde vruchtbaarheid

Endometriose leidt in veel gevallen tot vruchtbaarheidsproblemen. Vrouwen kunnen moeilijkheden ondervinden bij het zwanger raken of zijn onvruchtbaar. Door endometriose vermindert de (maandelijkse) kans op een natuurlijke zwangerschap. Gemiddeld genomen duurt het vaak ook langer voordat een zwangerschap ontstaat. Vanwege de kinderwens dien je daarnaast te stoppen met de hormonale behandeling (medicatie) voor endometriose. Hierdoor komt de natuurlijke cyclus weer op gang en daarmee ook de ontstekingen door de endometriose. Helaas betekent dit dus ook dat pijnklachten weer terugkomen, dan wel verergeren.
Hoewel de kans op een spontane zwangerschap is verlaagd, is dit niet uitgesloten. Mocht een spontante zwangerschap zijn uitgesloten dan kom je in aanmerking voor IUI of IVF/ICSI.

Ben je gediagnosticeerd met endometriose en heb je een kinderwens dan is het belangrijk dat je dit bespreekt met je behandelend arts. De arts kan dan samen met jou op zoek naar een behandeling die het best past bij jou en rekening houdt met jouw (toekomst)dromen.

Maak je kinderwens en verlaagde kansen ook hierover bespreekbaar met je partner en arts.

**onze informatiepagina’s zijn samengesteld met en/of gecontroleerd door onze medische adviesraad (bestuursleden NVOG-werkgroep endometriose), gebaseerd op wetenschappelijke informatie volgens de WES/WEO**

Back To Top