skip to Main Content

De menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Halverwege de cyclus komt er een eitje vrij uit een van de tweeeierstokken. Als het eitje wordt bevrucht rolt het via een eileider naar de baarmoederholte. Daar kan het zich dan innestelen in het 5 mm dikke baarmoederslijmvlies (het endometrium, de binnenbekleding van de baarmoederholte). Zo ontstaat een zwangerschap.

Als het eitje niet wordt bevrucht, laat het baarmoederslijmvlies twee weken later los en komt het in stukjes en brokjes met wat bloed naar buiten: de  menstruatie (ongesteldheid). Er kan tevens wat menstruatiebloed via de eileiders de buikholte in lopen; dit is de retrograde menstruatie, een van mogelijke oorzaken van endometriose. Menstruaties verschillen per vrouw ten aanzien van duur, hoeveelheid bloedverlies en pijnlijkheid.

Als deze menstruatie maandelijks erg pijnlijk is kan dat endometriose zijn. Voor symptomen bij endometriose, lees hier verder.

Het proces van eisprong en menstruatie gebeurt onder invloed van hormonen. Het begin met aanmaak van meer baarmoederslijmvlies onder invloed van oestrogenen. Na de eisprong neemt het progesteron toe en kan er een eventuele innesteling plaats vinden. Als dit niet het geval is, begint er een nieuwe cyclus met oestrogenen. Deze hormonen, en met name oestrogeen, zijn verantwoordelijk voor de ontstekingen van endometriosehaarden.

**onze informatiepagina’s zijn samengesteld met en/of gecontroleerd door onze medische adviesraad (bestuursleden NVOG-werkgroep endometriose), gebaseerd op wetenschappelijke informatie volgens de WES/WEO**

Back To Top