skip to Main Content

De menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Halverwege de cyclus komt er een eitje vrij uit een van de tweeeierstokken. Als het eitje wordt bevrucht rolt het via een eileider naar de baarmoederholte. Daar kan het zich dan innestelen in het 5 mm dikke baarmoederslijmvlies (het endometrium, de binnenbekleding van de baarmoederholte). Zo ontstaat een zwangerschap.

Als het eitje niet wordt bevrucht, laat het baarmoederslijmvlies twee weken later los en komt het in stukjes en brokjes met wat bloed naar buiten: de  menstruatie (ongesteldheid). Er kan tevens wat menstruatiebloed via de eileiders de buikholte in lopen; dit is de retrograde menstruatie, een van mogelijke oorzaken van endometriose. Menstruaties verschillen per vrouw ten aanzien van duur, hoeveelheid bloedverlies en pijnlijkheid.

Als deze menstruatie maandelijks erg pijnlijk is kan dat het gevolg van endometriose zijn. Voor symptomen bij endometriose, lees hier verder.

De eierstokken in de menstruatiecyclus

Een eiblaasje (follikel) groeit vanaf de menstruatie tot aan de eisprong onder invloed van het hormoon FSH uit de hypofyse, en produceert in die groeiperiode oestrogenen. Deze 14 dagen durende, eerste helft van de cyclus noemen we follikelfase. Een flinke uitstoot van het hormoon LH vanuit de hypofyse (de LH-piek) zorgt halverwege de cyclus als het eitje rijp is, voor de eisprong. De plek in de eierstok waaruit het eitje is gesprongen vormt het gele lichaam (corpus luteum). Dit orgaantje produceert naast oestrogenen vooral progesteron. De periode tussen eisprong en menstruatie duurt ook 14 dagen. Dit is de tweede helft van de cyclus en noemen we luteale fase. Is het eitje bevrucht dan zorgt het corpus luteum gedurende 12 weken voor voldoende oestrogeen en vooral progesteron (“pro-gestere” betekent “voor de zwangerschap”).

Het baarmoederslijmvlies in de menstruatiecyclus

Het baarmoederslijmvlies reageert op de hormonen die in de eierstokken worden geproduceerd. Oestrogenen laten het slijmvlies groeien, prolifereren. De eerste helft van de cyclus heet daarom, als we naar het baarmoederslijmvlies kijken, proliferatiefase. De tweede helft van de cyclus heet als we naar het baarmoederslijmvlies kijken: secretiefase, omdat het slijmvlies dan slijm produceert onder invloed van progesteron.

**onze informatiepagina’s zijn samengesteld met en/of gecontroleerd door onze medische adviesraad (bestuursleden NVOG-werkgroep endometriose), gebaseerd op wetenschappelijke informatie volgens de WES/WEO**

Back To Top