skip to Main Content

‘Operatie bij endometriose verlaagt kankerrisico’

Vrouwen die een chirurgische behandeling ondergaan voor endometriose hebben een lagere kans op eierstokkanker, dan de vrouwen die dit niet doen.

Dat stellen onderzoekers in het Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, een tijdschrift van de Nordic Federation of Societies of Obstetrics and Gynecology. Eerder onderzoek liet een verhoogd risico zien op verschillende kankers waaronder eierstokkanker, bij vrouwen met endometriose.

Risico

“Vrouwen met endometriose worden vaak behandeld met hormonen of een operatie”, legt onderzoeker Anna-Sofia Melin van het Karolinska Instituut uit. “We wilden kijken of het type behandeling invloed heeft op het kankerrisico.”

De onderzoekers maakten gebruik van het Zweedse nationale patiëntenregister en bestudeerden de gegevens van alle vrouwen die de diagnose endometriose kregen in de periode 1969 tot 2007. In totaal hadden ze van 220 vrouwen met endometriose die eierstokkanker ontwikkelden alle gegevens, 416 vrouwen met endometriose golden als controlegroep.

Resultaten

De resultaten wijzen op een verband tussen het chirurgisch verwijderen van een eierstok en het risico op eierstokkanker. Daarnaast vonden de onderzoeker ook een verband tussen de kanker en het verwijderen van alle zichtbare endometriose. “Die operatie lijkt vrouwen met endometriose dus te beschermen tegen eierstokkanker“, aldus Melin. “De rol van een hormonale behandeling bij vrouwen met endometriose blijft onduidelijk en vervolgonderzoek is nodig.”

Door: Annemieke Hoogland

Bronnen: EurekAlert

Artikel op: http://www.gezondheidsnet.nl

Back To Top