skip to Main Content

Oorzaken van endometriose

Er zijn verschillende hypotheses over de oorzaken van endometriose. Helaas is geen van deze theorieën ooit volledig bewezen en verklaren ze ook niet alle mechanismen die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van de ziekte.Er zijn verschillende hypotheses over de oorzaken van endometriose. Helaas is geen van deze theorieën ooit volledig bewezen en verklaren ze ook niet alle mechanismen die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van de ziekte.De oorzaak van endometriose blijft dus onbekend.De meeste wetenschappers die werkzaam zijn op het gebied van endometriose zijn het er echter wel over eens dat endometriose wordt verergerd door oestrogeen. Vervolgens proberen de meeste van de huidige behandelingen voor endometriose de oestrogeenproductie in het lichaam van een vrouw te temperen om haar symptomen te verlichten.Op dit moment zijn er geen behandelingen, die endometriose volledig genezen.Verschillende theorieën zijn meer geaccepteerd geworden, en de realiteit is dat het een combinatie van factoren kan zijn, waardoor sommige vrouwen endometriose ontwikkelen.

Metaplasie
Metaplasie betekent het veranderen van een normaal type weefsel naar een ander normaal type weefsel. Sommigen hebben voorgesteld dat endometriumweefsel in sommige gevallen het vermogen heeft om andere soorten weefsels buiten de baarmoeder te vervangen.Sommige onderzoekers geloven dat dit gebeurt in het embryo, wanneer de baarmoeder zich voor het eerst vormt. Anderen geloven dat sommige volwassen cellen het vermogen behouden dat ze in het embryonale stadium hadden om in reproductief weefsel te transformeren.

Retrograde menstruatie
Deze theorie werd gepromoot door Dr. John Sampson in de jaren 20. Hij vermoedde dat menstrueel weefsel achteruit stroomt door de eileiders (“retrograde stroom” genoemd) en wordt afgezet op de bekkenorganen waar het zaait en groeit.Er is echter weinig bewijs dat endometriumcellen zich daadwerkelijk kunnen hechten aan de bekkenorganen van vrouwen en kunnen groeien. Jaren later ontdekten onderzoekers dat 90% van de vrouwen retrograde stroom hebben. Maar aangezien de meeste vrouwen geen endometriose ontwikkelen, hebben sommige artsen geconcludeerd dat iets anders (misschien een probleem met het immuunsysteem of hormonale disfunctie) de trigger kan zijn voor endometriose.De Retrograde Menstruatietheorie verklaart ook niet hoe endometriose zich ontwikkelt bij vrouwen die een hysterectomie of tubaligatie (dichtbinden van de eileiders) hebben gehad, noch waarom, in zeldzame gevallen, mannen endometriose hebben ontwikkeld wanneer ze zijn behandeld met oestrogeen na een prostaatoperatie.

Genetische dispositie
Het is aangetoond dat eerstegraads familieleden van vrouwen met deze ziekte meer kans hebben op het ontwikkelen van endometriose. En wanneer er een erfelijke link is, is de ziekte meestal erger in de volgende generatie.Er zijn wereldwijd lopende onderzoeken die de bloedmonsters van zusters met endometriose onderzoeken in de hoop een endometriose-gen te isoleren.Dit is wat we tot nu toe weten over genetica:
• Significant bewijs van één of meer gevoeligheidsloci voor endometriose met bijna-Mendeliaanse overerving op chromosoom 7p13-15
• Onderzoekers identificeren de cruciale rol van één gen in het proces van de menselijke embryo-inplanting
• Eerste rapport van een koppeling naar een belangrijke locus voor endometriose
• Genoombrede associatiestudie identificeert variaties in het DNA van vrouwen die hen vatbaar maken voor het ontwikkelen van endometriose

Lymfatische of vasculaire distributie
Endometriale fragmenten kunnen door bloedvaten of het lymfestelsel naar andere delen van het lichaam reizen. Dit kan verklaren hoe endometriose terecht komt op verre locaties, zoals de longen, hersenen, huid of oog.

Immuunsysteemdisfunctie
Sommige vrouwen met endometriose lijken bepaalde immunologische afwijkingen of disfuncties te vertonen. Of dit een oorzaak of gevolg van de ziekte is, blijft onbekend.

Milieu-invloeden
Sommige studies hebben gewezen op omgevingsfactoren als bijdragers aan de ontwikkeling van endometriose, specifiek gerelateerd aan de manier waarop toxines in het milieu een effect hebben op de reproductieve hormonen en de reactie van het immuunsysteem, hoewel deze theorie niet is bewezen en nog steeds controversieel is.

Zie ook» FACTS about endometriosis gepubliceerd door de World Endometriosis Society & WERF

Vertaling van: http://endometriosis.org/endometriosis/causes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top