skip to Main Content

Omdenken

Omdenken

Code Geel en Endometriose Stichting!
Iedere maand plaatsen wij een blog van een van de dames van Code Geel.
Wie zijn Code Geel? 8 jonge vrouwen die bloggen over hun leven. Wat hun verbindt is endometriose.
www.codegeel.com


Door mijn opleiding tot fertiliteitscoach kom ik van mezelf heel wat tegen tijdens het oefenen met medestudenten. Onverwerkte emoties, stress rondom een onsuccesvol IUI traject en nog veel meer. Maar het helpt me ook met verwerking. Ik kan nu anders kijken naar alle problemen en moeilijkheden. Zo kwam ik het “omdenken” tegen. Een slimme meneer heeft deze methode bedacht om je problemen te kunnen omdenken. OK, dat wil ik wel eens proberen dacht ik! Vooral ook om in de toekomst in mijn coachingspraktijk te kunnen gebruiken.

Via een postorderbedrijf met blauw mannetje (ik maak geen reclame hoor) heb ik het kaartspel van Omdenken gekocht. Vorige week kwam de bezorgen met pakketje brengen. Altijd leuk om cadeautjes van jezelf te krijgen.

IMG_2689

Wat een leuk spel is dat! Op de kaartjes staan vragen die je jezelf of je cliënt kunt stellen. Om jullie ook een beetje te laten omdenken zal ik een paar vragen hier beneden toelichten. Als probleem koos ik voor mijn kinderloosheid.

1. Kan dit probleem een zinvolle leerervaring zijn?
Hoe vreselijk is het ook vind, hoe verdrietig ik sommige dagen ben, er zitten ook waardevolle leerervaringen aan dit probleem. Buiten dat ik ondertussen bijna net zo gespecialiseerd ben in mijn eigen lijf als de gynaecoloog, zijn er nog meer “voordelen”. Zo zou ik zonder dit probleem nooit aan een opleiding zijn begonnen. Had mijn man geen nieuwe baan genomen. Zou ik nog steeds in een saaie gezinsauto rondrijden (nu heb ik een stoere TT!). Maar de meest waardevolle les vind ik nog wel het feit dat mijn man en ik zo ontzettend sterk geworden zijn samen!

2. Geef jouw probleem een sprookjes- of kinderboektitel.
Deze vond ik erg grappig. Ik dacht aan: “De wens die niet uitkwam”, of “Het sprookje met open eind”, of “Kon ik maar toveren”. Door er op deze bijna kinderlijke manier naar te kijken, werd het probleem opeens een stuk lichter. Minder zwaar. Natuurlijk blijft het ronduit *piep*, maar ik kan er in elk geval ook wel eens om lachen.

3. Hoe zou je over 10 jaar op deze tijd terug kijken?
Geen idee! Hopelijk met een kind op mijn arm denkende: “Het was het helemaal waard”. Maar misschien ook met lege armen. Dan hoop ik dat we rust en geluk op een andere manier hebben gevonden. Nog net zo sterk samen als nu.

4. Wat als het omgekeerde waar was?

Dan zou ik de gelukkigste vrouw op aarde zijn denk ik!

5. Kan het zijn dat het probleem in de nabije toekomst vanzelf verdwijnt?
Ja, dat zou kunnen. Dat zou het fijnste zijn! Dat betekent dat ik eindelijk zwanger zou zijn zonder weer een slopend traject in het ziekenhuis. De mogelijkheid is er nog steeds. De kans is er nog. Wie weet…

Zoveel leuke vragen om over na te denken. Ik zal er hier nog een aantal neerzetten om jullie aan het denken te zetten en misschien zelfs te laten omdenken.

Wat gaat er wel goed?

Wat zou je willen dat hoe dan ook hetzelfde blijft?

Stel je staat morgen op en je probleem is weg. Hoe weet je dat dan?

Is het probleem er ook wel eens NIET?

Zou jouw oplossing niet deel van het probleem kunnen zijn?

Hoe dan ook, bedenk dat je steeds op de goede weg bent. Is het altijd even makkelijk? Nee, zeker niet! Ik weet niet hoe lang de kinderloosheid nog “mijn probleem” zal zijn. Maar als ik het kan omdenken, kan ik er in elk geval mee lachen, de positieve dingen er van zien en vooral veel van leren!

Back To Top