skip to Main Content

Mogelijk groter risico op coronaire hartziekten

bronvermelding:
“Women with endometriosis may be at higher risk of coronary heart disease.” Laatst bijgewerkt Maart 29, 2016. Endometriosis.org. Geraadpleegd Maart 30, 2016. http://endometriosis.org/news/research/women-with-endometriosis-may-be-at-higher-risk-of-coronary-heart-disease

Vrouwen met endometriose mogelijk groter risico op coronaire hartziekten

Schermafbeelding 2016-04-01 om 12.51.14Vrouwen met endometriose – in het bijzonder 40 jaar of jonger – hebben mogelijk een verhoogd risico op hartziekten blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes [1]. Chirurgisch geïnduceerde menopauze kan bijdragen aan dit risico.

Dit onderzoek is de eerste prospectieve inzage in het onderzoek naar het verband tussen
coronaire hartziekten en endometriose.

Onderzoekers hebben de dossiers van 116.430 vrouwen beoordeeld die deelnamen aan de Nurses’ Health Study II. Endometriose was bij 11.903 vrouwen chirurgisch gediagnosticeerd aan het einde van de onderzoeksperiode.
Tijdens de onderzoeksperiode van 20 jaar ontdekten onderzoekers dat in vergelijking met vrouwen zonder endometriose, vrouwen met de aandoening:

  • 1,35 keer meer kans hadden op een benodigde operatie of het plaatsen van een stent om geblokkeerde aders te openen;
  • 1,52 keer meer kans maakten op een hartaanval; en
  • 1,91 keer meer kans hadden op het ontwikkelen van angina (pijn op de borst).

Daarnaast hadden vrouwen met endometriose in de leeftijd van 40 jaar of jonger, in vergelijking met vrouwen zonder endometriose in dezelfde leeftijdsgroep, drie maal zo veel kans op een hartaanval, pijn op de borst, of een noodzakelijke behandeling voor geblokkeerde aders

Fan Mu ScD Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, USA
Fan Mu ScD Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, USA

“Vrouwen met endometriose zouden zich bewust moeten zijn dat ze een hoger risico lopen op hartziekten in vergelijking met vrouwen zonder endometriose en dit verhoogde risico kan het hoogst zijn op jonge leeftijd.”

zegt Fan Mu ScD, de hoofdauteur van het onderzoek. Ze was onderzoeksassistente aan de Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School in Boston, USA, tijdens het uitvoeren van dit onderzoek. Ze presenteerde voorlopige resultaten van deze gegevens tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Reproductive Medicine in 2012.

Dragen endometriose behandelingen bij aan dit risico?

Onderzoekers hebben geconstateerd dat baarmoederverwijdering voor endometriose deels verantwoordelijk kan zijn voor het verhoogde risico op hartziekten. Het is bekend dat chirurgisch geïnduceerde menopauze vóór natuurlijke menopauze het risico op hartziekten kan vergroten en dit verhoogde risico is het meest aanwijsbaar bij jonge leeftijden [2-5].

“We hebben gezien dat ongeveer 40% van het risico op hartziekten onder vrouwen met endometriose te wijten is aan chirurgische menopauze. Dit betekent dat er andere belangrijke factoren gerelateerd zijn aan endometriose die leiden tot een hoger risico. We kunnen echterniet negeren dat chirurgische menopauze het risico op hartziekten bij vrouwen met endometriose kan beïnvloeden. Dit is in het bijzonder belangrijk te analyseren omdat vele vrouwen die baarmoederverwijdering ondergaan om hun pijnsymptomen veroorzaakt door endometriose te verlichten, verbijsterd zijn als ze ontdekken dat het geen genezing biedt.”

Professor Stacey Missmer Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School
Professor Stacey Missmer Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School

“Daarnaast is het belangrijk voor vrouwen met endometriose – zelfs jonge vrouwen – om een leefstijl te hebben gericht op een goede hartgezondheid, gescreend worden door hun artsen voor hartaandoeningen en bekend zij met de symptomen van hartziekten omdat hart problemen doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen.”

Zegt senior onderzoeksauteur Stacey A Missmer ScD,
Directeur van Epidemiologisch Onderzoek in Reproductieve Geneeskunde aan Brigham and Women’s Hospital en Wetenschappelijk Directeur van het Boston Center for Endometriosis.

Onderzoeksbeperkingen

Het onderzoek behandelde orale contraceptiva en hormoonvervangingstherapie maar kon geen details beoordelen van andere hormoonbehandelingen voor endometriose. Ook had de deelname van vrouwen met door medici vermoedde maar niet chirurgisch vastgestelde endometriose had geen invloed op de resultaten.

Ondanks deze beperkingen worden de bevindingen van het onderzoek versterkt door het grote aantal deelnemende vrouwen, de lengte van het onderzoeksperiode en de mogelijkheid om rekening te houden met de vele risico’s voor hartziekten.

Referenties

  1. Mu F, et al. Endometriosis and risk of coronary heart disease. Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2016 Epub.
  2. Rivera CM, et al. Increased cardiovascular mortality after early bilateral oophorectomy. Menopause 2009;16:15­23.
  3. Parker WH, et al. Long­term mortality associated with oophorectomy compared with ovarian conservation in the nurses’ health study. Obstet Gynecol 2013;121:709­16.
  4. Ingelsson E, et al. Hysterectomy and risk of cardiovascular disease: a population­based cohort study.Eur Heart J 2011;32:745­ 50.
  5. Howard BV, et al. Risk of cardiovascular disease by hysterectomy status, with and without oophorectomy: the Women’s Health Initiative Observational Study.
    Circulation 2005;111:1462­70.

Dankbetuigingen
Dit onderzoek is gedaan met behulp van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. De Nurses’ Health Study II wordt gesteund door de Public Health Service subsidies van het National Cancer Institute, NIH, US Department of Health and Human Services.

Zie verder

Source:
“Women with endometriosis may be at higher risk of coronary heart disease.” Last modified March 29, 2016. Endometriosis.org. Retrieved 30 maart, 2016. http://endometriosis.org/news/research/women-with-endometriosis-may-be-at-higher-risk-of-coronary-heart-disease

Met dank aan de vertaalgroep van de Endometriose Stichting

Back To Top