skip to Main Content

Hoe overleef ik… een ziekenhuis opname?

Hoe overleef ik … een ziekenhuis opname?

Code Geel en Endometriose Stichting!
Iedere maand plaatsen wij een blog van een van de dames van Code Geel.
Wie zijn Code Geel? 8 jonge vrouwen die bloggen over hun leven. Wat hun verbindt is endometriose.
www.codegeel.com

Ziekenhuisopnames zijn nooit leuk, je hele privéleven is ontwricht en ook die van je naasten. Je kan niet je eigen ritme volgen, je moet herstellen van een operatie of pijnaanval en vaak slaap je ook nog slecht. Ik heb zelf al vaak in het ziekenhuis geslapen. Afgelopen oktober was het langste ooit, namelijk 5 nachten van huis. Het is erg lastig om je aan het ziekenhuisritme over te geven, hier wat tips om je verblijf wat fijner te maken.

Voorbereiding op operatie.
Ik had een hele lijst gemaakt wat ik allemaal van te voren moest regelen. Ik streepte elke dag weer wat af en was op tijd klaar. Ik vond het erg belangrijk dat ik er goed uitzag, dus richten ik mij vooral daarop. Dit stond o.a. op mijn to-do list:

* Pedicure/kapper/schoonheidsspecialistoperatie
* Benen scheren/Teennagels lakken (*)
* Koffer pakken
* Spotify offline downloaden
* Kado dochter kopen
* Schoonmaken/Was weg werken
* Pillen pakken
* Vriezer vol met eten gooien
* Oppas schema dochter
* Tijdschriften kopen
* Nieuwe pyjama kopen

(*) Verschilt per ziekenhuis, ik heb er nooit geen problemen mee gehad.

Wat ging er allemaal mijn koffer in?
Voor de laatste opname zou ik bijna een week in het ziekenhuis verblijven, dus nam ik van alles mee, maar wat vond ik echt onmisbaar?

*Bodylotion.
Vraag visite om je lekker in te smeren. Je ruikt lekker fris bovendien goed voor doorligplekken.

* Dagboekje
Als je visite krijgt laat je die er wat inschrijven. Met vorige opnames heb ik gemerkt dat ik niet alles meer onthouden had. Ik vind het nog steeds heel fijn dat iedereen wat heeft opgeschreven over hoe het met mij ging, waar we over gekletst hebben etc. Achterin hield ik de namen van de verpleging bij.

* Extra lange oplader voor je mobiel
Je hebt tegenwoordig 3 meter en dat heb je vaak wel nodig. Ik had bij vorige opnames ontdekt dat de normale opladers net te kort zijn. Deze kon ik om mijn bed wikkelen en zo altijd bij de oplader komen zonder een zuster te roepen.

* Handspiegeltje
Zodat je niet steeds uit bed hoeft als je even wilt zien of je haar goed zit.

* Mini-toilettasjes/bakje
Met daarin de 1e benodigdheden voor in je la. Hoef je niet steeds je toilettas te pakken. In de la verdwijnt alles zo dus dit vond ik super handig.

* Oordoppen
Ook als je niet slaapt handig om in te doen voor als je geen zin hebt om te kletsen met je kamergenoten. Ik sliep middags en werd gek van iedereen die elke keer binnen kwam. Zo kon ik rustiger slapen en stoorde niemand mij.

* Plastic tas
Voor de vieze was. Die nam mijn man dan weer mee naar huis en nam soms schone was mee terug.

Verdere tips voor een goede voorbereiding en verblijf.

* Bij de thuiszorgwinkel had ik een bed-tafeltje en douchekruk gehuurd. Dit kost verder niks maar het maakt je thuisverblijf na je ziekenhuisopname fijner.

* Ga op de dag van je operatie douchen en was je haren. Haren wassen kost veel energie, dus ook al mag je de volgende dag weer douchen is het fijner om nog even te wachten met je haren. Ik had 5 dagen bedrust, de broeder was zo lief om mijn haren op bed te wassen. Je kan hier gerust om vragen welke mogelijkheden hiervoor zijn.

* Zorg voor genoeg eten in de vriezer, fijn om niet uitgebreid te hoeven koken. Daarnaast is mijn man al druk genoeg de dagen nadat ik thuis kwam om voor mij te zorgen en mijn dochter dus hoefde hij alleen het eten maar op te warmen.

* Ga nog even uitgebreid naar de kapper, schoonheidsspecialist en/of pedicure. Niks is fijner dat in bed liggen en er verzorgt uitzien. Hierdoor voel ik mij in elk geval stuk fijner.

* Mijn man hield een schema bij wanneer en wie er op visite kwam in het ziekenhuis. Zo was er altijd iemand op visite en kwam niet iedereen tegelijk.

* Piepende pompen. Ik heb gelukkig zelf ervaring in mijn werk en wist daardoor snel hoe ik hem uit kon zetten, maar vraag het anders! Niks is irritanter als wachten op de verpleegkundige, die hem 1x uitdrukt en verdwijnt om nieuwe medicatie te maken en hij vervolgens weer gaat piepen.

* Het is handig je eigen medicatie mee te nemen van huis. Mijn ervaring is dat niet alles op voorraad is. Zodoende heb je een overbrugging. Daarnaast was bij bepaalde medicatie alleen in zetpil vorm terwijl ik liever tabletten prefereer.

Naar huis!
Bij mijn laatste ziekenhuisopname kwam er eerst een pijnverpleegkundige aan bed die alles doornam, de fysio moest oefenen met mij en groen licht geven. Nadat de gynaecoloog ook was geweest kon ik eindelijk naar huis! Wees alsjeblieft niet eigenwijs en accepteer een rolstoel, het is zonde al je energie te verbruiken om naar de auto te lopen terwijl het ook anders kan.
De autorit zelf is vaak niet prettig, maar als je eenmaal in je eigen net verschoonde bed ligt dan voelt dat echt als hemel aan!

Back To Top