skip to Main Content
fb  tw  yt  rss

Gevolgen van Endometriose

Tijdens de cyclus groeit het baarmoederslijmvlies onder invloed van oestrogeen en progesteron. Het endometrioseweefsel reageert hier ook op. Dit kan gebeuren onder de invloed van eigen hormonen of gebruikte hormonen (bijvoorbeeld de hormonen die in de anticonceptiepil zitten).
Bij de menstruatie of pilbloeding ontstaat tevens een (ontstekings)reactie in de endometriosehaarden. Hierdoor ontstaat irritatie van het buikvlies of van de organen waar ze op zitten.
Door de ontstekingen kunnen littekens ontstaan. Het endometrioseweefsel kan ook veranderen van structuur. Van hele kleine zachte plekjes kunnen het ook dikke strengen en knobbels worden. Als deze haarden tijdens iedere menstruatie ontsteken, groeien die littekens. Er ontstaat  geleidelijk een chronische ontsteking met vergroeiingen (bv geknikte of vernauwde darm) en ernstige verklevingen tot gevolg.

Ernst van de aandoening

Endometriosehaarden kunnen op meerdere plaatsen in het kleine bekken voorkomen. De haarden kunnen op het buikvlies zitten, op de baarmoeder, op de blaas, de darm en tussen de vagina en de endeldarm. Endometriosehaarden op de eierstokken veroorzakencystes (holtes), ook wel chocoladecystes genoemd. De grote van de haarden is niet leidend voor de pijn die ze veroorzaken. Een klein endometriose plekje op het buikvlies kan meer pijn doen dan een grote endometriose haard achter de baarmoeder. Andersom is zeker ook mogelijk. De ernst van de aandoening wordt voor in operatie verslagen geclassificeerd. Dit zegt echter niets over de ernst zoals een vrouw dit ervaart.

Als endometriose op de darm zit kan dit in bepaalde gevallen leiden tot afsluiting van de darm, of doorgroei in de darm. Op het moment dat er endometriose op de blaas zit kan het eventueel doorgroeien in de blaas. Endometriose rondom je ureters kan zorgen voor een ureter afsluiting, dit kan weer leiden tot mindere functionaliteit van je nier. Uiteindelijk zou er zelfs nierfalen kunnen ontstaan. Niets doen aan de endometriose kan dus grote gevolgen hebben. Echter zijn er ook veel mensen waar het ene endometriose plekje, hun hele leven alleen maar dat ene plekje blijft. Of er daadwerkelijke schade ontstaat en in welke mate kan helaas niet worden ingeschat. We gaan er dan ook altijd van uit dat, het eerder starten met de behandelingen de gevolgen beperkt.

Afwijkende endometriose

Soms komt de endometriose ook buiten de buikholte voor, we spreken dan van thorax-endometriose. In nog uitzonderlijke gevallen komt het in of op de longen voor. Een van de klachten hierbij kan een herhaaldelijke klaplong tijdens de menstruatie zijn.
Een andere afwijkende vorm van endometriose is, als er endometriose in de spierwand van de baarmoeder zit. We spreken dan over adenomyose.

Back To Top