Gevolgen van Endometriose – Endometriose Stichting
fb  tw  yt  rss

Gevolgen van Endometriose

Tijdens de cyclus groeit het baarmoederslijmvlies en dus ook de endometriosehaarden. Dit kan gebeuren onder de invloed van eigen hormonen of gebruikte hormonen (bijvoorbeeld de hormonen die in de anticonceptiepil zitten).
Bij de menstruatie of pilbloeding ontstaan er bloedinkjes in de endometriosehaarden. Dit geeft irritatie van het buikvlies of van de organen waar ze op zitten. Het kan zijn dat het afweersysteem van het lichaam die plekjes volledig opruimt, maar er kunnen ook littekens achterblijven. Als het opruimen mislukt kan endometriose uitgroeien en blijven er in de littekens endometriosecellen zitten. Als deze haarden tijdens iedere menstruatie bloeden, groeien die littekens, en ontstaat er geleidelijk een chronische ontsteking met vergroeiingen (bv geknikte of vernauwde darm) en verklevingen tot gevolg.

Endometriosehaarden kunnen op meerdere plaatsen in het kleine bekken voorkomen, maar ook op slechts een enkele plek en daar ingroeien, bv in de darm of blaaswand. Endometriosehaarden op de eierstokken veroorzaken cystes (holtes), ook wel chocoladecystes genoemd. Hoe eerder gestart wordt met de behandeling hoe meer de gevolgen beperkt kunnen worden.