skip to Main Content
fb  tw  yt  rss

Wat is endometriose?

Wat is endometriose? Een aandoening die zich als eerste uit in hevige menstruatie klachten. Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.
Bijvoorbeeld als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven, en pijn bij de ontlasting. De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid. Die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Oorzaken endometriose

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Dit wordt ook wel familiaire relatie genoemd. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol. Alhoewel het wetenschappelijk bewijs niet erg sterk is zou de blootstelling aan dioxines en PCBs invloed kunnen hebben op de symptomen.

Endometriose en kanker

Sommige studies laten een verband zien tussen endometriose en de ontwikkeling van eierstokkanker. Hoewel het verband niet bewezen is en het absolute risico voor vrouwen met endometriose is buitengewoon laag. Dat endometriose cellen naast kankercellen worden aangetroffen  is niet het bewijs dat eerstgenoemde een voorloper is van kanker.

Ondanks dat endometriose gepaard gaat met (chronische) ontstekingen en immunologische stoornissen is het niet een bewezen autoimmuun ziekte.

Wil je meer weten of de symptomen? Klik hier

Bron:http://endometriosis.org/resources/articles/facts-about-endometriosis/

Back To Top