skip to Main Content

Endometriose bij adolescenten: een systematische overzicht

J Endometr Pelvic Pain Disord 2017; 9(1): 17 – 29

Artikeltype: RECENSIE

DOI:10.5301/je.5000264

Auteurs

Patrick Yeung, Shweta Gupta, Sam Gieg

Samenvatting

Het doel van dit manuscript is om een systematisch overzicht te geven van de kenmerken en het beheer van endometriose bij adolescenten om zo relevant inzicht te krijgen in het meest geschikte klinische beheer van de ziekte.

De literatuurstudie is gedaan met behulp van de elektronische database PubMed, gericht op de termen ‘adolescenten’, ‘endometriose’, ‘tieners’, ‘pijn’, ‘onvruchtbaarheid’, ‘kwaliteit van leven’, ‘medisch’ en ‘chirurgisch beheer’ vanaf 1980 en was beperkt tot artikelen in het Engels. De artikelen werden alleen opgenomen als ze oorspronkelijk relevant onderzoek vermeldden.

De 24 studies die werden geselecteerd voor het overzicht omvatten 1148 adolescenten met laparoscopisch bewezen endometriose. De diagnose van endometriose werd histologisch bevestigd in 39,02% (448/1148) van de gevallen. De resultaten van proeven zijn getabelleerd en de belangrijkste resultaten werden weergegeven in een vragen- en antwoordformaat.

De meerderheid van de adolescente meisjes met chronische bekkenpijn die niet op conventionele medische therapie reageren, hebben endometriose (tot 80%). Laparoscopie met biopsie is de enige manier om endometriose in de adolescente populatie te diagnosticeren, en hangt af van de herkenning van atypische manifestaties van de ziekte. Met chirurgisch beheer (vooral door een deskundige chirurg) is aangetoond dat het gunstig is bij pijn te verminderen, onvruchtbaarheid te verbeteren en voortgang of herhaling van ziekte te voorkomen. Postoperatieve hormonale onderdrukking helpt bij vermindering van pijnsymptomen en herhaling van endometriomen, maar het lijkt niet dat ziekteherhaling of -progressie van peritoneale endometriose voorkomen wordt en het is niet aangetoond dat de toekomstige vruchtbaarheid wordt verbeterd. Postoperatieve onderdrukking tot zwangerschap is uitsluitend op deskundige oordeel gebaseerd. Er is behoefte aan behoorlijk gerandomiseerde proeven van goede kwaliteit.

De volledige tekst van het Engelstalige artikel is te vinden op: http://www.j-endometriosis.com/article/6d05d671-2fd5-4aeb-8ce3-d0d3c483c334

Endometriose bij adolescenten: een systematische overzicht EDIT WITH WPBAKERY PAGE BUILDER
Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top