skip to Main Content

Endometriomen bij jongeren en toekomstige voortplantingsgezondheid

Ivo Brosens1, Giuseppe Benagiano2 

1 Leuven Institute for Fertility and Embryology, Leuven – België 

2 Department of Gynaecology, Obstetrics and Urology, “Sapienza” University, Rome – Italië 

 

J Endometr Pelvic Pain Disord 2017; 9(1): 9-16 

DOI: 10.5301/je.5000267 

Soort artikel: Onderzoek 

Samenvatting 

Er is discussie over de aard en ernst van endometriose bij jongeren, voor zowel het algemene ziektebeeld als specifiek voor de eierstokken. De grootste reden hiervoor is dat er nog steeds geen manier is om de voortgang van de ziekte te voorspellen, wat leidt tot onenigheid over wat het beste behandelplan is voor het ziektebeheer.  

De aard en voortgang van eierstok-endometriomen (endometriose-cysten aan de eierstokken) bij jongeren is vaak onderwerp van discussie, vanwege de mogelijkheid dat deze een andere oorsprong hebben dan endometriomen bij volwassen vrouwen en, daarnaast, dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe de aandoening zich ontwikkelt. 

De hypothese rond het idee dat endometriose bij jongeren een andere oorsprong heeft, komt van het fenomeen “pseudo-menstruatie” (menstruatie bij baby’s), dit komt bij ongeveer 5% van de pasgeboren baby’s voor. De zichtbare bloeding, in combinatie met retrograde (terugvloeien) van afgestoten neonataal endometrium dat stamcellen en stroma kan bevatten die sluimerend onder het peritoneaal (buikvlies)oppervlak kunnen liggen totdat ze worden geactiveerd wanneer oestrogenenniveaus beginnen te stijgen. 

Bij jongeren worden ovariale endometriomen vaak voorafgegaan door angiogene (bloedvat vormende) implantaten in de fossa ovarica (ruimte rond de eierstokken), waarbij verklevingsvorming komt door herhaaldelijk bloeden en dit resulteert weer in invaginatie (holtevorming) van de ovariumcortex waarbij een pseudocyste gevormd wordt.  

 

Met behulp van beeldtechnieken tegenwoordig is het mogelijk om zelfs kleine endometriomen te diagnosticeren. Dit is van groot belang voor het ziektebeheer omdat er bewijs is dat de ziekte bij jongeren een ernstige aandoening is, met de neiging tot progressie.  

Daarnaast is het bekend dat de eerste chirurgische ingreep bepalend is voor de uiteindelijke resultaten voor de vruchtbaarheid van de vrouw.  

Er is nog geen bewijs gevonden in onderzoeken over wat de optimale techniek is voor de behandeling van endometriose aan de eierstokken, vooral met betrekking tot jongeren. Waar laparoscopisch ingrijpen het laagste risico op terugkeer van de ziekte geeft en de grootste kansen op spontane zwangerschappen, kan dit de jonge vrouw blootstellen aan het risico op ernstige schade aan haar eierstokken. 

Als ingrijpen noodzakelijk is, kan dit dus ook de resultaten voor haar voortplantingssysteem bepalen, omdat er een aanzienlijk hoger risico is op onbedoeld verwijderen van eierstokweefsel bij aanwezigheid van endometriomen dan bij andere ovariële pathologieën (ziektes met betrekking tot de eierstokken). Daarom moeten technieken waarbij aanvullende schade aan de eierstokken wordt vermeden de eerste keus zijn en moeten vrouwen die zwanger willen worden dit zo vroeg mogelijk proberen; als men geen zwangerschap wenst, wordt hormoontherapie sterk aanbevolen. 

Uiteindelijk kan een diagnose op jonge leeftijd een centrale factor zijn met betrekking tot vruchtbaarheidsbehoud. 

 

De volledige tekst van het Engelstalige artikel is te vinden via: http://www.j-endometriosis.com/article/467e7e16-c04d-4684-a2ad-e7888e5be675 of eventueel op te vragen bij het vertaalteam. 

Laatste bewerking op 7 december 2017 om 13:14

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top