skip to Main Content

EndoLounge MST Enschede 22 mei 2018

Afgelopen dinsdag was de Endolounge in het Medisch Spectrum Twente(taggen) in Enschede. Het was een geslaagde avond; we hebben heel veel vrouwen mét partner of familielid en andere belangstellenden mogen verwelkomen. Zo’n 130 mensen, wat een opkomst!

De avond begon met een praatje van vrijwilliger Marijke Glaubitz. Zij gaf een toelichting over de Endometriose Stichting: wat we doen en waarom het zo belangrijk is dat er (nog) meer aandacht komt voor endometriose. Daarna was het de beurt aan gynaecoloog Dr. Van Boven. Allereerst stelde hij het complete team van het Endometriose Centrum in Enschede aan ons voor. Gek genoeg weten nog weinig mensen dat Enschede een heus centrum heeft, met daarin verschillende specialisten die allemaal met elkaar samenwerken om vrouwen met endometriose te helpen. Deze multidisciplinaire aanpak is effectief, vertelde hij. Ook is hij uitgebreid ingegaan op de aandoening adenomyose. Deze eveneens lastig uitspreekbare aandoening komt vaak voor bij vrouwen met endometriose en heeft ook aardig wat overeenkomsten. Van Boven ging ook in op de verschillen, de symptomen en de behandelingen van de ziekte.

Wat kun je zelf doen!
Na de pauze heeft Marijke verteld wat zij doet als endometriosecoach bij Endokracht.nl. Haar verhaal over de zoektocht naar een prettig leven met endometriose, raakte veel deelnemers in de zaal. Herkenbaar en vooral ook prettig om te horen dat er ook begeleiding bestaat die verdergaat dan feitelijk, lichamelijk en medisch. Fijn, dat er iemand is die je helpt om je leven zo optimaal mogelijk in te richten. Zodat je weer meer regie en meer energie gaat ervaren.

Endometriose en pijn
En dan het onderwerp pijn. Een belangrijk onderwerp voor vrouwen met  endometriose. Gynaecoloog Dr. Verberg (taggen)vertelde ons wat pijn nou eigenlijk is. Ze ging in op de theorie van pijn, maar ze sprak vooral ook over pijn in de breedste zin van het woord: wat doet het met je, hoe beïnvloedt het je ziekteproces en waarmee kun je het ‘bestrijden’? De informatie hierover was verhelderend en ook hoopgevend: er is best veel mogelijk als het gaat om leren leven met pijn.

GirlsTalk.Period!
Als afsluiter vertelde Anri Ling over GirlsTalk.Period!, een project van de Endometriose Stichting. Anri liet ons weten hoe belangrijk het is dat er voorlichting wordt gegeven op scholen, over heftige menstruaties en buikpijnklachten. Door informatie over deze onderwerpen te geven (en het spelen van een quiz!), hopen we dat jonge meiden eerder aan de bel trekken als ze klachten hebben. Anri vertelde dat ze genomineerd zijn voor de NRC Charity Award! Stemmen kan nog!

Al met al was het een geslaagde avond. En zoals Dr. Verberg treffend na de pauze zei: “Erg mooi om te zien hoe groot de opkomst is en hoeveel interactie er in de pauze tussen de mensen tot stand kwam”. Helemaal mee eens!

In september komt een nieuwe editie van ons magazine de Buikspreker uit en daarin zal Roxanne, één van onze vrijwilligers, uitgebreid verslag doen over deze EndoLounge. Houd onze sociale media en het magazine dus goed in de gaten!

Back To Top