skip to Main Content

‘Eén op de drie vrouwen kampt met ernstige menstruatieproblemen’

Vandaag verscheen onderstaand bericht in de verschillende nieuws media:
https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/een-op-de-drie-vrouwen-kampt-met-ernstige-menstruatieproblemen

Abnormaal bloedverlies of ernstige pijnklachten. Er rust nog altijd een taboe op menstruatie, en daardoor lopen vrouwen vaak veel te lang door met hun gynaecologische problemen. Dat zegt professor Judith Huirne van de VU. “Er is veel schaamte.”

Volgens nieuw onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam kampt één op de drie vrouwen met ernstige menstruatieproblemen. Zo’n 70 procent van die vrouwen met ernstige gynaecologische klachten niet snel naar de dokter, schrijft de Telegraaf.

Klachten verergerd

Volgens professor Judith Huirne vinden veel vrouwen het lastig om over hun menstruatieproblemen te praten. Als vrouwen met klachten uiteindelijk toch medische hulp zoeken, zijn de klachten daardoor vaak erger geworden, zegt ze.

Ook wordt er volgens Huirne te vaak aan symptoombestrijding gedaan. “Er worden dan hormonen voorgeschreven of er wordt een spiraaltje geplaatst”, zegt ze tegen de krant. “Maar er zijn inmiddels voldoende nieuwe technieken waarmee ook de oorzaak van de klachten onderzocht kan worden.”

Huirne pleit voor speciale behandelcentra voor vrouwen met gynaecologische klachten.


Aanvulling door de Endometriose Stichting

1 op de 8 vrouwen heeft zelfs niet “alleen maar” menstruatieklachten maar een ernstige chronische ziekte! Endometriose. Wij vragen al jaren aandacht hiervoor! Meer voorlichting voor jonge vrouwen is van groot belang. Jonge meiden moeten weten dat het hebben van ernstige klachten niet normaal is en dat zij bij klachten die hen 1 tot 2 dagen per maand beperken naar de huisarts moet. Deze moet hen doorsturen naar de gynaecoloog om endometriose uit te sluiten. Wij zijn van mening dat er altijd gezocht moet worden naar de oorzaak van de klachten en dat deze niet moeten worden afgedaan als “erbij horen”!

Wij starten eind januari met voorlichting op school (eerst in Rotterdam) met ons GirlsTalk.Period! project. (www.girlstalkperiod.nl door www.endometriose.nl & www.ongewoonongesteld.nl) 

Back To Top