skip to Main Content

Buikpijn tijdens de menstruatie wel of niet normaal?

Buikpijn tijdens de menstruatie wel of niet normaal?

Menstruatiepijn is pijn in de onderbuik, die telkens optreedt kort voor de menstruatie en/of gedurende de eerste dagen ervan. De buikpijn kan gepaard gaan met pijn in de onderrug en de bovenbenen.

Enige krampen en je wat minder energiek voelen rondom de menstruatie is normaal, zolang je je dagelijkse dingen kunt doen.

Als de buikpijn heftig is en het je belemmert in je dagelijkse bezigheden dan spreek je van hevige menstruatiepijn. De helft van alle vrouwen ervaren deze menstruatiepijn als pijnlijk. 1op de 8 vrouwen ervaart echter dusdanige pijnklachten dat dit niet normaal is! Zij hebben endometriose.

Menstruatiepijn die jou belemmert, die ervoor zorgt dat je alleen met voldoende pijnstilling de dag door komt of waarbij je echt alleen maar in je bed kunt blijven liggen is NIET normaal. Ervaar je zulke hevige buikpijn rondom je menstruatie dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

De meest voorkomende symptomen die vaak niet als menstruatiepijn erkend worden, maar die WEL serieus genomen moeten worden:

 1. Tijdens mijn menstruatie loop ik krom van de buikpijn!
  Tijdens de menstruatie wordt het slijmvlies in de baarmoeder afgebroken. Dit probeert de baarmoeder af te voeren door zich samen te trekken wat zorgt voor buikkrampen. Enige krampen hoort erbij, maar hevige krampen wijst erop dat je baarmoeder het slijmvlies niet afgebroken en afgevoerd krijgt.
 2. Tijdens mijn menstruatie fiets ik liever niet naar school/werk!
  Ben je zo futloos dat je tijdens je menstruatie niet in staat bent om je dagelijkse fietsroute af te leggen, dan ligt dat niet aan jou maar aan je menstruatie. Deze zorgt voor vermoeidheid van je lichaam.
 3. Tijdens mijn menstruatie heb ik last van mijn darmen en mijn blaas!
  Een veel gehoorde klacht. Doordat je buik ontstekingsreacties moet verwerken die ook op darmen en blaas invloed hebben, raken darmen en/ of blaas geïrriteerd, hierdoor ontstaan darmkrampen, obstipatie, diarree, klachten die lijken op blaasontsteking of een prikkelbare darm.
 4. Tijdens de menstruatie heb ik last van zware benen
  Je benen voelen vaak zwaar en pijnlijk. Dit komt waarschijnlijk doordat het kleine bekken voorzien wordt van extra bloedtoevoer. Door de afvoer hiervan kan het gevoel van zware vermoeide benen.
 5. Tijdens de menstruatie heb ik last van hevige bloedingen, veel bloedverlies
  Is er meer dan 100 ml (een theekopje) bloedverlies dan spreken we van hevig bloedverlies. Dit houd in dat je je maandverband/ tampon vaak moet verwisselen. Vaak zitten er ook stolsels bij dit bloedverlies
 6. Tijdens de menstruatie ben ik lusteloos, prikkelbaar en vermoeid
  Niet specifiek voor endometriose maar wel veel gehoord als menstruatieklacht. Het is lastig om nu te zeggen of dit meer hebt als je endometriose hebt.
Back To Top