skip to Main Content

Brief aan mijn lijf 22-03-2017

Groningen, 26 februari 2017

Beste lichaam,

Al ruim 32 jaar gaan we samen door het leven. Wat hebben we al veel ups- en downs gekend.

Op mijn 11de werd ik voor het eerst ongesteld. Wat een hel was dit! Jij gaf mij heel pijnlijke menstruaties, dus ben ik met je naar de huisarts gegaan. Deze heeft mij toen de pil voorgeschreven. Door de pil en aspirines werden de pijnen, die jij me gaf tijdens de menstruaties, gelukkig wat dragelijker.

Op mijn 18e ging ik studeren in een andere stad. Alles was heel spannend en nieuw. En toen kwam jij weer om de hoek kijken en hebt me een maand lang krom laten lopen van de buikpijn. Waarom liet jij mij zo krom lopen van de buikpijn? Uiteindelijk heb toch maar de stap genomen om naar de huisarts te gaan. De huisarts heeft mij gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis, om te kijken waar de buikpijn vandaan kwam. Helaas dachten ze gelijk aan een blindedarmontsteking. Maar dat hebben ze natuurlijk niet kunnen vinden, omdat jij als lichaam signalen afgeeft die bij heel veel diagnoses kunnen passen.

Zes jaar geleden ben ik gestopt met het slikken van de pil in verband met een kinderwens. Nadat ik gestopt was met de pil, begon jij klachten te geven zoals buikpijn, rugpijn, maagpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Doordat jij zoveel verschillende klachten aangaf, ben ik eerst naar een internist gestuurd. Daar heb ik verschillende onderzoeken moeten ondergaan waaronder buikecho’s en tweemaal een gastroscopie. Gelukkig vond de arts een maagzweer, wat een verklaring gaf voor de maagpijn en het gewichtsverlies. Tijdens één van de buikecho’s kwam ook naar voren, dat mijn eierstok waarschijnlijk verkleefd was. Jij gaf dus aan dat er gynaecologisch iets niet in orde was. Hierdoor kwam ik eindelijk bij een arts die mij daar antwoorden op kon geven in de vorm van de diagnose PCOS.

Een jaar lang heb ik geloofd dat de signalen die jij afgaf, alleen maar te maken hadden met PCOS. De aanhoudende pijn, vermoeidheid en buikklachten zorgden echter voor twijfel over de diagnose PCOS. Daarom heb ik besloten om naar een andere arts te gaan. Gelukkig dacht deze arts gelijk aan endometriose. Deze diagnose is twee jaar geleden vastgesteld en verklaart heel veel klachten die jij afgeeft.

Door de endometriose heb ik geleerd beter te luisteren naar de signalen die mijn lichaam afgeeft. In het begin vond ik het wel moeilijk, want ik ben iemand die graag de controle houdt. Maar ik zal me eraan moeten overgeven, want jij hebt de controle over mijn lichaam. Hierdoor ben ik wat liever voor mezelf geworden. Dus als de pijn en vermoeidheid te hevig zijn, ga ik gerust overdag in bed liggen. Of zeg ik bijvoorbeeld een afspraak af.

Helaas moest ik door de lichamelijke klachten van functie veranderen binnen het bedrijf. Terwijl ik in de afgelopen jaren op de groep stond van de buitenschoolse opvang, zit ik nu op kantoor. Ik merk dat het lichamelijk minder vermoeiend is, nu ik op kantoor werk. En ik vind het superleuk werk. Maar ik heb helaas wel mijn werk met kinderen moet opgeven, omdat het lichamelijk te zwaar was.

Op dit moment ben ik weer 30 uur per week aan het werk. Ben super gelukkig met het leven, dat ik nu heb met mijn man en katten. Ook al blijft het echter elke dag een gevecht met mijn lichaam, ik kan het nu beter accepteren.

Sandra

Back To Top