skip to Main Content

Artsen hebben momenteel verschillende meningen wat endometriose nu echt is

Vertaling van artikel van Wendy Henderson op EndometriosisNews.com, 14 november 2017.
Bron: https://endometriosisnews.com/2017/11/14/doctors-now-different-opinions-endometriosis/

In het verleden was er de algemene aanname dat endometriose een ziekte was waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit en zich hecht aan nabijgelegen weefsel en organen, waardoor pijnlijke laesies en ontstekingen ontstaan.

Volgens een recent artikel van self.com zijn sommige medische professionals echter van mening dat dit weefsel niet echt baarmoederslijmvlies is, maar cellen die vergelijkbaar zijn met baarmoedercellen. Deze copycat-cellen kunnen oestrogeen produceren en moeten op dezelfde manier worden afgestoten als baarmoedercellen, dat wil zeggen tijdens de maandelijkse menstruatie.

Waar de artsen het misschien niet eens zijn over het soort cellen dat het probleem veroorzaakt voor vrouwen die met deze aandoening leven, zijn ze het er wel over eens dat het probleem veroorzaakt wordt door de cellen die het lichaam niet maandelijks verlaten.

Een ander probleem waarover onderzoekers verdeeld zijn, is het vraagstuk of endometriose wordt veroorzaakt door retrograde menstruatie waar het bloed en ongewenst weefsel het lichaam niet verlaat, maar in plaats daarvan terug stroomt richting de eileiders en het bekkengebied.

Sommige deskundigen zijn van mening dat veel vrouwen last hebben van retrograde menstruatie (tot wel 90 procent), dus waarom zou slechts 10 procent van de vrouwen endometriose hebben? In deze gedachtengang is men van mening dat vrouwen met de ziekte worden geboren en pas symptomen krijgen zodra ze met hun menstruatie beginnen, omdat het immuunsysteem van deze vrouwen niet zo goed is uitgerust om puin van retrograde menstruatie op te ruimen.

Endometriosis News is strikt een nieuws- en informatiewebsite over deze ziekte. Het biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling. Deze inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw arts of benader een andere bevoegde zorgverlener met vragen over een medische aandoening. U dient professioneel medisch advies nooit te negeren en ook dient u het vragen van dit advies niet uit te stellen naar aanleiding van iets wat u op deze website hebt gelezen.

Back To Top